Általános,  Egyéb kategória

Rövidesen újonc bírók érkeznek

A Seattle Seahawks győzelmével záruló döntő utáni izgalmak lassan alábbhagynak és beindul a holtszezon, mely neve ellenére bőven szolgál hírekkel és érdekességekkel még az NFL világában kevésbé járatos szurkolónak is.
Hétvégén láthatjuk az NFL Scouting Combine-t, majd tavasszal kerül megrendezésre az NFL Draft, azt azonban kevesebb figyelem kíséri, hogy nemcsak új játékosok, hanem új bírók is bekerülnek a ligába minden holtszezonban. Természetesen közel sem olyan látványos és várt esemény ez, mint az NFL Draft, ám kétségtelen, hogy a játékra legalább akkora hatása van.
A liga és az NFL Bírók Szervezete (NFL Referees Association) közötti szerződés értelmében, május 15-ig az NFL nem folytat hivatalos kommunikációt a bírókkal legutolsó levezényelt meccsük után. Ennek oka, hogy a bírók csak részmunkaidőben dolgoznak az NFL-nek és így alkalmuk nyílik arra, hogy ezen időszak alatt zavartalanul tudjanak a főállásukra koncentrálni. Azonban a kommunikáció hiánya közel sem jelenti azt, hogy az NFL nem hoz komoly döntéseket ezen időszak alatt. A 2013-mas szezon után öt bíró jelentette be visszavonulását, Scott Steenson és Dave Wyant stílszerűen az idei Super Bowlban szerepelt utoljára, mindketten 23 évet töltöttek a ligában.
A csíkos mezt szögre akasztók helye azonban nem marad betöltetlenül, az NFL a tavaly tavasszal 21 bírónak tartott haladó képzést, ám egyes beszámolók szerint ez közel sem jelentette azt, hogy mindegyikük képes lenne ellátni bármilyen bírói szerepet a profik között. Minden év februárjában és márciusában zajlanak a meghallgatások a megüresedett helyekre, melyek március végén töltenek be.
Ám mivel nem feltétlenül 20-as, 30-as éveikben járók jelentkeznek sporinak, minden NFL bírónak kötelező részt venni a holtszezonban egy átfogó egészségügyi vizsgálaton, melynek eredményét el kell juttatniuk az NFL szakértőihez. Dean Look 2002-ben vonult vissza, miután egy ilyen vizsgálaton fény derült arra, hogy komoly bypass műtétre van szüksége.
A legérdekesebb kétségkívül az lesz, hogy vajon az öt potenciális jelölt közül ki fogja átvenni a vezetőbírói (referee) szerepkört. Egy azonban biztos, hogy nem teljesen újonc lesz az illető ugyanis az NFL az AFL-NFL 1970-es összeolvadása óta legalább egy éves tapasztalattal rendelkeznie kell a jelentkezőnek amennyiben referee szeretne lenni.
Május 15-én kihirdetésre kerülnek a következő szezon bíró párosításai, azaz, hogy ki kivel fog a 2014-es szezonban NFL meccsen fújni, az új szabályokat is ismertetik a bírókkal, valamint azokat a dolgokat, amikre különösen figyelni kell majd.
(forrás: footballzebras.com)