Általános,  Draft

Vadászat a nagy cornerekre

Egyes szakértők és edzők véleménye szerint az idei drafton résztvevők között különösen sok a jó képességű játékos, így a későbbi körökben is lehet csiszolatlan gyémántra lelni. Mike Mayock, az NFL Network szakértője szerint számos csapat fog olyan típusú cornerek után érdeklődni, mint amilyeneket a Seahawks rosterén találhatunk.

Az NFL csapatai már jó néhány hete készülhettek az NFL Combine-ra és sokuk bevásárló listáján szerepelnek Seattle­-típusú cornerek. Mike Mayock az NFL Network szakértője nem volt rest kiemelni, hogy a Super Bowl győztest leginkább a hosszú, nyúlánk, fizikálisabb CB-k különítik el a többi csapattól és sikereik miatt nagyobb lehet az érdeklődés az ilyen típusú védők iránt az idei NFL Scouting Combine-on, majd később az NFL Drafton.

A majd’ 191 cm magas, kétszeres All-Pro válogatott Richard Sherman szerezte a 2013-mas szezonban a legtöbb interceptiont (szám szerint 8-at), Brandon Browner kiválóan akadályozta azt elkapókat már az indulásuknál, azonban decemberben lesérült, majd fel is függesztették, Byron Maxwell pedig az alapszakasz utolsó négy találkozóján négy INT-et szedett össze. Nem csoda tehát, hogy a sikerükre jó pár csapat irigy lehet.

„Egy dolog, amit nagyon szeretek a Seahawks-ban az, hogy egyértelműen meghatározzák mit akarnak: nyúlánk cornerei, nagytermetű strong safety-je és számtalan passsiettetője van a csapatnak. Úgy gondolom, ha valaki odafigyelt arra, amit a Seattle csinált az elmúlt években, egyre több és több csapat akarja majd ugyanezt az utat követni a jövőben” – fogalmazott Mayock. Ahogy a szakértő is említette, a csapatnak nemcsak a cornerei, hanem a safety-jei is kiválóak. A két All-Pro játékos egyike sem felel meg a posztra jellemző tradicionális elvárásokna: Kam Chancellor (SS) túl nagy, Earl Thomas (FS) pedig túl alacsony.

„Már látjuk, hogy a változás elkezdődött. Mivel a támadójáték egyre jobban épül a passzokra, a védelmek egyre inkább olyan safety-ket keresnek, akik nagy területet tudnak levédekezni, gyorsak és a slot elkapóval szemben is felállhat, anélkül, hogy a védelemnek nickel formációt kellene alkalmaznia. Chancellor és Thomas játéka lett az NFL új standerdja” – folytatta Mayock.

Szép dolog volt a franchise történelmében először Super Bowlt nyerni, ám mint mindennek, ennek is megvan a hátrányos oldala: a csapat az első kör utolsó helyén választhat majd játékost május 8­-án. Azonban Mayock szavaival élve a csapatnak nem nagyon kell aggódnia, hiszen „majdnem 10 éve ez a legjobb draft osztály, melyet láthatunk”. Az egyik általános menedzser szó szerint azt mondta az elemzőnek, hogy egy „idei top 20-as pick ugyanannyit ér, mint egy tavalyi top 10-es és néhány bizonyos posztokon rengeteg jó képességű játékos van és minőségi újoncokat is lehet szerezni a 3. – 4. körben”.

Aki pedig figyelemmel kísérte, hogyan építkezett csapatunk az elmúlt években, tisztában kell lennie azzal, hogy sok kezdőnket a későbbi körökben sikerült megszereznünk: Sherman az ötödikben, Maxwellt a hatodikban, Chacellort az ötödikben, K.J. Wright (OLB) a negyedikben, a Super Bowt MVP Malcolm Smith-t pedig a hetedikben, és a sort még lehetne folytatni.

Ezzel a taktikával és stratégiával pedig egy olyan olcsó védelmet sikerült összeállítani, mely olyan kategóriákban volt ligaeső idén, mint: kapott pontok/meccs, turnover (+20), szerzett interception. Mayock szerint jobb játékosokat lehet majd választani a 32. helyen, mint amit az elmúlt években megszokhattunk, bár aki idén akár egy ‘Hawks-picket is eltalál idén,  annak le a kalappal…

#GoHawks

(forrás: seahawks.com)