Beharangozó,  Draft,  Offseason

Offseason beharangozó, 1. rész – Offense


Bár még biztos sokan a Super Bowl győzelem örömmámorában úsznak (NANÁ!), de Pete Carroll és John Schneider számára már február 4-én elkezdődött a 2014-es bajnokság.
Elkezdődik az offseason, fel kell tölteni a játékos keretet, elkezdődnek a tárgyalások a szabadügynökökkel, vagy azokkal akiket már most hosszú távra a csapatnál akarnak tudni (pl. Earl Thomas). Mindezt úgy, hogy figyelni kell az aktuális fizetési sapkát, gondolni a draftolandó újoncokra és persze szem előtt tartani a hosszú távú terveket. Nem könnyű munka, de a front office-unk megmutatta, hogy ebben is kiemelkedőt tud nyújtani. Nézzük meg, hogy csapatrészenként milyen feladatok állnak a vezetőség előtt, szigorúan szurkolói szemmel! Ma a támadókat vizsgáljuk meg.

Irányítók:

Talán itt van a legkönnyebb dolgunk. Russell Wilson személyében egy olyan franchise irányítónk van, aki a 2. évében Super Bowl-t nyert. Sorolni tudnánk azokat az egyébként remek irányítókat, akiknek ez egész karrierjükben nem sikerült (még). Így a legfontosabb pozícióban hosszú időre megvan a kezdőjátékosunk, akinek a játéka még tovább tisztulhat, fejlődhet. Áldott állapot ez (gondoljunk csak a Cleveland Browns-ra pl.)! A helyettese az a Tarvaris Jackson, aki szabadügynök státuszban van. Sok csapat szeretne egy ilyen backup irányítót a csapatába, T-Jax most gyűrűt is nyert, ismeri a rendszert, a játékosokat, és az öltözőben is fontos a jelenléte. Mindenképp hosszabbítani kellene vele szerintem, annak ellenére, hogy nem olyan típusú játékos mint Wilson. Van még B. J. Daniels, aki viszont bár felépítésben és stílusban hasonlít Wilsonra, de nem rendelkezik NFL szintű képességekkel. John Schneider még a Green Bay Packers menedzsereként minden évben draftolt egy QB-t (Matt Flynn pl.), és nem tartom kizártnak, hogy idén is fog a draft végén, vagy ha nem, akkor egy draftolatlan újonc személyében. Wilson-nak ez a 3. éve lesz az NFL-ben, minden bizonnyal 2015-ben kapni fog egy új szerződést (annak ellenére, hogy 2016-ig tart az újonc szerződése), amely már 8 számjegyű átlagfizetést tartalmazhat.

Running Back/Full Back:

A futó poszt sem tűnik igazán bonyolultnak, bár a Seahawks esetében ezt kijelenteni egyértelműen nem lehet. Marshawn Lynch a franchise futó, nem kérdés. Beast Mode mögött már érdekes lehet a helyzet. A 2012-ben kiválasztott Robert Turbin a bíztató első éve után nem tudott előrébb lépni 2013-ban, az irányító megvédésében pedig sokat hibázott. Mondhatnánk, hogy ott van a tavaly meglepetésre a 2. körben draftolt Christine Michael, aki viszont meccset is alig kapott újonc idényében nemhogy labdát, okként pedig nála is az játszott, hogy a passz blokkolásban nem NFL szintű. C-Mike tisztán jobb képességű játékos, mint Turbin, robbanékonyabb, rettenetes nagy potenciállal, és volt egy éve, hogy a hiányzó tudást is magába szívja. Azt várom, hogy 2014-ben határozottan több játéklehetőséget kapjon Turbint megelőzve a depth chart-on. FB poszton Michael Robinson szabadügynök ismét, és mivel Derrick Coleman és a szintén tavaly draftolt Spencer Ware is ott van a rosteren, kétlem hogy visszaigazolnánk. Ware-t várom kezdőnek. Hogy ezen kívül milyen játékos mozgások lesznek, azt meg csak az Isten tudja. (lásd: Adam Muema esete és Szűcs Gergő írása.)

Tight End:

Zach Miller 7 milliót fog keresni 2014-ben, és a csapat fizetési sapka szituációját tekintve ez sok. Tehát inkább nem fog. Miller fontos a csapat számára, blokkolásban nagyon jó, és a kezei is megbízhatóak. De ahhoz, hogy maradhasson, bele kell mennie egy komolyabb fizetéscsökkentésbe. Én azt gondolom, hogy meg fognak egyezni, számokba nem mennék bele. 2. helyen ott van a tavaly draftolt Luke Willson, aki szolid újonc évet produkált, blokkolásban kell fejlődnie (sokat), de úgy gondolom van jövője a csapatnál. Aki még említést érdemel az Anthony McCoy, aki a 2013-as évet sérült listán töltötte. Mivel egyben szabadügynök is, minden bizonnyal olcsón újraigazolható lenne, de biztos tesztelni fogja a piacot (ami vélhetően nem lesz nagy iránta). De ha nálunk is köt ki, nem tudhatjuk hogy milyen formában. Ebben az esetben szerintem draftolhat a csapat egy projekt játékost a hátsó körökben, az én titkos favoritom Marcel Jensen lenne. A srác bivaly erős, és elkapásban is megbízható, magas célpont. Persze az is lehet, hogy Miller megy, abban az esetben szinte borítékolható egy korai körös TE draft.

Elkapók:

Ahogy az várható volt, Sidney Rice-tól megvált a csapat. Ennek nagyon egyszerű okai vannak: amellett, hogy cirka 7 millió dollár szabadult fel a fizetési sapkában ezzel a lépéssel, Rice nem tudott ismét egészséges maradni, és nem tudta azt a játékot hozni, amit a fizetése alapján egy első számú elkapótól várna az ember. Golden Tate szabad ügynök, aki bár nem játszott rosszul, nem tudta átvenni Rice szerepét pedig a lehetőség adott volt. Mindenesetre az látszik, hogy elég jól megértik egymást Wilsonnal, ráadásul kiváló punt returner, így ha hajlandó a csapat számára is megfelelő szerződést aláírni szerintem marad. 2013-ban a draftolatlan Doug Baldwin volt a leghasznosabb célpontja Wilsonnak, 3. kísérleteknél rendre őt kereste a labdával, Baldwin pedig megbízható célpontnak minősült. Ezen felül sokszor segített az irányítónak is mikor annak menekülnie kellett. Baldwin korlátolt jogú szabad ügynök lesz, minden bizonnyal kap egy 2. körös tendert, és remélhetőleg utána egy hosszú távú szerződést. Percy Harvin nagy fegyver lehet (lesz), csak maradjon egészséges. A döntőn láthattuk ismét mire képes, gondoljunk csak bele egy teljes szezonban mit tudna csinálni. Jermaine Kearse sokat fejlődött, remek mélységi elkapásokkal jelentkezett, neki helye van a rosteren. Aki viszont hiányzik, az egy magas, erős felépítésű elkapó, aki meg tudja nyerni a párharcokat a levegőben. Egy igazi end zone célpont. 2014 pedig a legjobb év, hogy ilyen need-je legyen egy csapatnak. Jobbnál jobb elkapók jelentkeztek az idei draftra, az egyiket be kell húzni, akár az első kör legvégén. Itt is van egy favoritom Brandon Coleman személyében. Ricardo Lockette nagyon hasznos tagja volt a speciális egységnek, ezzel lehet esélye idén is a rosteren találnia magát.

Támadófal:

Mostanában a legkényesebb kérdés, de biztos, hogy olyan nagy a gondunk itt, mint ahogy sokan vélik? Elvégre ezzel a statisztika alapján a liga végéhez tartozó egységgel lett 13-3-as mérlegünk, és nyertünk Super Bowl-t. Persze nem azt mondom, hogy nincs mit javítani, de nem is nevezném aggasztónak a helyzetet. 2013-ban akkor voltunk igazán bajban, mikor egyszerre volt sérült a két szélső tackle (Okung és Giacomini) és a center Max Unger. Az akkori McQuistan-Carpenter-Jeanpierre-Sweezy-Bowie kezdő ötöstől pedig nem lehetett elvárni értékelhető dolgokat, nem is nagyon láttunk. Ellenben ha a kezdők egészségesek, teljesen más képet mutat ez az egység. Nem a legjobbak, de egy jó közepes szintet tudnak hozni. Okung LT poszton a legjobb 10 környékén van. Unger Pro Bowler és jobb annál, mint amit 2013-ban láttunk tőle, sérülések nehezítették a dolgát. Sweezy még mindig egy másodéves, védő falemberből konvertált guard, még mindig fejlődik. Jobb oldalon Giacomini alulértékelt játékos, attól függetlenül, hogy nekem nem a kedvencem. Ugyanakkor ő szabad ügynök lesz, kérdés, hogy visszahozzuk-e a csapathoz, szerintem a megfelelő áron kellene.

A legnagyobb kérdés a baloldali guard szerepe, McQuistan már kifelé öregszik, Carpenter meg sehogy sem akar/tud a tőle elvárt(?) szinten játszani. Ezért sem lepne meg, ha az első választottunk a drafton Xavier Su’a-Filo lenne.

Vannak jó reményű fiatalok, Bowie a szezon vége felé guard-ban már egész jól mozgott, lehet ott is ragad. Alvin Bailey is remekül szállt be, bár ő is guard-ot játszott, bár igazi tackle felépítése van, egyelőre nem tudni, hogy mi lehet vele a terve Cable mesternek. Tehát fontossági sorrendben Giacomini visszaigazolása lenne az első, LG poszton új versenyző, majd a cserék minőségének a javítása.

Egyelőre eddig fogott a tollam, legközelebb a védelem és a speciális egység kerül terítékre. Hozzászólásaitokat ne tartsátok vissza, van miről beszélni.  🙂